Abonner
Poster
Kommentarer

Alexander McCall Smith

 

imagesFor en tid tilbake brukte jeg en del tid sammen med fantastiske Mma Precious Ramotswe i Botswana. Hun er hovedpersonen i Alexander McCall Smiths romaner om The No. 1 Ladies’ Detective Agency. Dere kjenner kanskje serien om denne utrolig kule damen som starter Botswanas første detektivbyrå drevet av en kvinne.

De første bøkene var som fet, god lakris – de svelget jeg rått. Etterhvert ble jeg litt lei av den naive formen til McCall Smith, og jeg ga meg før serien var over.

I går så vi filmen. Jeg synes ikke den var like god som bøkene. Blant annet synes jeg humoren som er så framtredende i bøkene, delvis forsvinner i filmen. Filmen ble noe langtekkelig og lite saftig. Likevel; filmen byr på noen høydepunkt, blant annet fantastiske bilder fra Botswana – for et land!

Jeg ser forresten på nettet at filmen baseres på en tv-serie men samme skuespillere.  Jeg tror kanskje filmen er klippet sammen fra tv-serien. Det kan forklare saken. Jeg tror materialet egner seg mye bedre som tv- serie enn som film.

200px-AlexanderMcCallSmithForfatteren, Alexander McCall Smith, er en artig fyr. Han er jurist, svært annerkjent sådan (Professor emeritus ved Universitetet i Edinburgh). Han bor i Skottland, men er oppvokst i Zimbabwe. Han har skrevet masse bøker, både for voksne og for barn.

McCall Smith spiller fagott og er opphavsmann til orkesteret The Really Terrible Orchestra (RTO). Orkesteret blir beskrevet på nettsidene deres på følgende måte:

«The Really Terrible Orchestra exists to encourage those who have been prevented from playing music, either through lack of talent or some other factor, to play music in the company of similarly afflicted players. The policy of the orchestra is to make no distinction between the various grades of ability and the various forms of music, or time signature. The RTO looks forward to a further lowering of standards, in order to underline its commitment to accessibility and relevance.»

Den var morsom! ROT har blant annet spilt i Cadogan Hall i London for utsolgte hus (900 seter) – kan de være så elendige da?

Jeg traff en på Fortellerfestivalen i helgen som fortalte at McCall Smith også er en ivrig eventyrsamler som har samlet eventyr i Zimbabwe og Botswana. Det er morsomt. Kanskje han har gitt ut noen eventyrsamlinger?

12 svar til “Alexander McCall Smith”

 1. Stine sier:

  Den serien har jeg lenge lurt på om jeg skulle ta fatt på – i bokform, altså. Det høres jo unektelig ut som noe utenom det vanlige, og selv om jeg ikke er så veldig glad i krim, så tror jeg kanskje disse bøkene kan fenge. Er det frittstående bøker, eller fortsetter mysteriene i påfølgende bøker?

 2. knirk sier:

  Hei Stine. De er frittstående. Prøv en. Jeg synes de var kjempe fine da jeg begynte.

 3. Janke sier:

  Anbefalelse på tittel mottas med takk!

 4. Bokdama sier:

  Begynn med begynnelsen: Damenes Detektivbyrå nr. 1.

  🙂

 5. knirk sier:

  Ja, lurt å begynne med den første; The No.1 Ladies’ Detective Agency. Norsk tittel se Bokdama. :o)

 6. Mettemor sier:

  Jeg har lest en, Blue shoes and Happiness, tror jeg den het. Det er humoristisk skrevet, frodig, slik også hovedpersonen er. Jeg nøyde meg likvel med den ene. Det er så maaange bøker der ute …

 7. Ladybug sier:

  Jeg leste den første boken i denne serien i fjor, en ganske hyggelig detektivroman. Minnes at jeg syntes den var litt kjedelig, selv om jeg likte boken.

 8. KariE sier:

  Jeg har likt bøkene veldig godt. Jeg blir liksom litt snillere for hver bok jeg leser om Mma Ramotswe og dessuten er greit å ikke være feilfri. Jeg blir litt mer overbærende med meg selv og andre. Søte, koselige bøker.

  Gøy forresten å lese om McCall Smith. 🙂

 9. Solgunn sier:

  Har lest de først 7 bøkene, og det er jo kosebøker. På biblioteket står de i krimhylla, og det blir litt komisk, for det er jo ikke akkurat kriminalromaner, selv om Mma Ramotswe må løse noen mysterier med rømte geiter (og andre krimgåter i samme duren.) Men jeg liker de, og filmen skal jeg se, og gleder meg til å se landsskapsbildene, men de kan jo umulig ha klart å fange «min» Mma Ramtoswe på film, denne damen som er så tykk at selv en liten lastebil blir skjeiv når hun setter seg inn?

 10. heklehatt sier:

  Mamma og pappa leste disse bøkene for et par somre siden – jeg tror vi har de fleste på hytta. Jeg husker at de var overbegeistret (tror de brukte ordet «festllig»). morsomt å høre at flere har likt dem – kanskje jeg skal pakke et par i strandbagen?

 11. KariE sier:

  Heklehatt. De passer utmerket i strandbagen 🙂

 12. knirk sier:

  Typisk lettlest, underholdende litteratur som passer på stranda i sommer!

Post et svar