Abonner
Poster
Kommentarer

pippa1Pippa Lee er 50 år og gift med en mann på 80. De har flyttet inn i en pensjonistlandsby, Wrinkle village.

Da jeg begynte å lese boka til Rebecca Miller ble jeg litt wrinklete selv. Hm… Tja… Joa…

Men hold on – boka er veldig bra. Den handler om å la seg drive med strømmen, om å  plutselig være 50 år og bo Rynkeland. Da er vel livet så å si over. As if.

Boka handler om å gå dit livet fører deg uten å gjøre noen særlig bevisste valg. Det handler om hva som skjer når man lever uten å  gjøre valg, og om å bære skyldfølelse et langt liv. Det handler om livet som mor, og spesielt mor-datter forholdet. Det handler om opposisjon, resignasjon, kjærlighet, ansvarsfraskrivelse og å ta ansvar.

Når man blir foreldre så er man plutselig ikke den man var lenger. Man tøyles. Man forsvinner litt –  man er ikke lenger senter i ens eget liv:

«….and as I got older and had a family, I gradually stopped being in the center, you know, I stepped aside, and other people were in the center; when you have kids that just sort of happens. And I got used to that.»            (s. 186)

Her ligger noe veldig interessant som gjør boka bedre. Man blir etter hvert kjent med Pippa da hun var ung. Da erstattes Pippa i Wrinkle Village med Pippa i et liv fylt av konflikter, sex og dop i et litterært og kunstnerisk miljø. Herb redder henne, men samtidig blir hun bare en skygge som gjør det som forventes av henne.

Det handler også om å bli eldre uten å føle seg eldre. Herb, hovedpersonen, er 80 år, men nekter å være gammel. Men Pippa gjør han gammel; «fuck you for making me feel like an old man!»  sier han.

Det handler om mye annet også; blant annet en mann på 35 år, et selvmord, Jesus, utroskap, vennskap og naboer. Av og til vakler forfatteren og jeg synes til tider det skjer ting som svekker bokas troverdighet, men det blir aldri problematisk. Jesustråden er litt kårni.

Slutten er superkul! Endelig et bevisst valg av en som aldri har valgt noe som helst.

En feelgood roman som anbefales – særlig hvis du begynner å føle deg litt gammel ;o). Finnes også oversatt til norsk. Takk til Janke for tipset.

Ps. Denne boka handler som sagt mye om morsrollen. Det blir spennende å gå over til neste bok som ligger på vent, som er skrevet at Rebecca Millers navnesøster; Sue Miller, og som heter The good mother. Tipper på at denne også handler om morsrollen. Begge bøkene har et fotografi av en modellutseende kvinne på coveret – jeg hater begge coverne – de ser ut som Elle og Tique i stedet for en roman. Så er det sagt.

9 svar til “The private lives of Pippa Lee (2008)”

 1. Janke sier:

  The good mother er KJEMPEGOD!!! Gled deg!! Deretter kan du bare surfe gjennom de tidlige til Sue Miller – de siste har ikke samme susen! Jeg rangerer Sue Miller langt over R.Miller, men nyter som du allerede vet begge to 🙂

 2. KariE sier:

  Denne fikk jeg skikkelig lyst til å lese. Men først gjøre meg ferdig med Parfymen, Broklynsk dårskap av Auster. Kanskje putte Veien av McCarthy og Stieg larsson nr 2 på vent…For ikke å snakke om å vente med La den rette komme inn…. velge velge.

 3. Silje sier:

  Det er det som skjer når man leser rundt på bokblogger og folk er så flinke til å skrive om bøker. Haugen med bøker man vil lese blir bare større og større og vanskelige valg må tas:-)

 4. Morsomt å lese ditt inntrykk av boka (jeg har ikke lest den ennå). Jeg visste ikke at den også handlet om morsrolle.
  Kan forresten også anbefale Familiebilder av Sue Miller.

 5. […] The Private Lives of Pippa Lee, snakker Pippa med en venn som er […]

 6. knirk sier:

  Hei dere – takk for hilsner.
  Alt jeg leser fortiden er jo tipset fra andre bloggere. Det er så fint med dette boklige bloggfellesskapet!

 7. Stine Marie sier:

  Ja, det er bare å innrømme at jeg har fått mange gode tips gjennom bokbloggerne, og denne anmeldelsen er med på å bekrefte et tips jeg har notert tidligere 🙂

 8. Bokdama sier:

  Denne boken ligger på toppen av haugen min med engelsk pocket. Det var typisk en sånn bok som jeg rev med meg da ARK hadde 3 for 2 tilbud på engelsk pocket – jeg er en skikkelig sucker for sånne ting! Nå gleder jeg meg veldig til å få lest den, tror jeg skal prioritere den.

 9. […] var det Pippa Lees hemmelige liv.  Denne filmen er betraktelig mye bedre. Jeg likte også boka bedre. Filmen er god, selv om den ikke når helt opp. Jeg likte aller best Robin Wright Penn som spiller […]

Post et svar