Abonner
Poster
Kommentarer

Maria Gripe

Maria Gripe

Maria Gripe

Maria Gripe tok over etter Astrid Lindgren som favoritt da jeg var omtrent 12 år. Gripe ble en av min ungdomstids store forfattere. Kanskje den største. Jeg leste alt av henne, og hver eneste bok var spesiell for meg.

Jeg har ikke lest Gripe på over 20 år, men nå leste jeg Agnes Cecilia på nytt. Det er kanskje farlig å ta opp igjen litteratur som en gang har betydd så mye. Man forandrer seg som person, og opplevelsene knyttet til en spesiell bok henger sammen med hvem man var den gangen man leste den. Agnes Cecilia leste jeg da jeg var ung, lengtende og relativt uerfaren. Kanskje nettopp derfor traff historien om Noras søken meg så spesielt?

Boka tåler å bli gjenlest, selv om opplevelsen ikke er den samme. Det hadde jeg ikke regnet med heller. Det som er rart, og litt vemodig, er at jeg lettere husker meg selv som 14 åring når jeg leser Agnes Cecilia. Jeg kjenner igjen følelsene fra den gangen jeg leste den. Jeg husker opplevelsen jeg hadde av å lese akkurat denne boka. Det er som jeg kan finne et ekko fra den jeg selv var mellom permene i boka.

agnes1Det er rart.

Boka er full av mystikk og spenning. Innholdsmessig er den god, men jeg stusser over til tider dårlig språk. Kan hende det er oversettelsen som er dårlig, eller kanskje det bare er uvant å lese. Ikke vet jeg. Men min Maria Gripe kan ingen ta i fra meg. Jeg er overbevist om at hun har vært med på å forme den jeg er i dag. Det er fint å tenke på.

12 svar til “Maria Gripe”

 1. Mettemor sier:

  Det er litt skummelt, ja, å lese gamle skatter på nytt. Jeg har tenkt å lese Den hemmelig hagen igjen snart. Den gjorde dypt inntrykk. Det var mange bøker jeg IKKE leste, forresten, i barndom og ungdom (selv om jeg leste veldig mye), for eksempel Mio, min Mio og Brødrene Løvehjerte. Sånn sett er det fint å ha en åtteåring å lese for.

 2. Solgunn sier:

  Jeg har tatt med meg en lydbok fra biblioteket; Tordivelen flyr i skumringen. Det vil bli mitt første møte med Maria Gripe! Tenk det, helt utrolig når jeg tenker tilbake på alt jeg har lest opp igjennom årene. Men jeg gleder meg 🙂

 3. Liv sier:

  Så fint at du tar opp Maria Gripe. Hun er en stor forfatter og jeg skulle ønske at mange flere ungdommer ville lese henne. Håper mange leser innlegget ditt og anbefaler de bøkene videre.

 4. Eva sier:

  Tordivelen flyr i skumringen er mi absolutt favorittbok av Maria Gripe. Har ikkje høyrt den som lydbok, men kan godt høyre radioteaterforestillinga fleire gonger.

 5. Dette kjente jeg meg så igjen i! Jeg elsker skyggebøkene aller mest, og de tålte gjenlesning, absolutt.

 6. Janke sier:

  Jeg gelder meg veldig til å lese Gripe igjen. Har begynte å samle sammen det jeg har – tror barna mine snart er klar for å gripes av Gripe (haha – den var plump). Spesielt datteren min som nærmer seg 11 håper jeg kan ha glede av bøkene. Kult at du skriver om Gripe på bloggen, nå gleder jeg meg enda mer!!

 7. knirk sier:

  TAKK FO…OJ….AV MED CAPS LOck…sånn.
  Takk for mange Gripe(nde…enda mer plump) hilsner. Jeg skal lese Skyggen over steinbenken igjen. Og Tordivelen – den husker jeg ikke handlingen på faktisk.

 8. Lyran sier:

  Jag längtar efter att få läsa Maria Gripes böcker för min dotter då hon blir lite äldre. Själv missade jag dem tyvärr som barn.

 9. Jorid sier:

  Jeg elsket bøkene til Maria Gripe – og gjør det fortsatt. Kanskje særlig Agnes Cecilia og Tordivelen flyr i skumringen (som for øvrig også fins i en veldig bra hørespill-utgave).

 10. elisea sier:

  Agnes Cecilie er ei vakker bok da! Maria Gripe er nok desidert favoritt forfatteren min gjennom tidene. Tordivelen flyr i skumringen har jeg hørt på lydbok over 30 ganger og jeg går ALDRI lei den.

 11. Aurora sier:

  Jeg er 15 år og leser skyggebøkene nå. Jeg ble oppmerksom på Maria Gripe gjennom tordivelen flyr i skumringen på NRK radioteateret når jeg var rundt 9år. Mamma kjøpte hørespillet til meg i bursdagsgave, jeg tror det er den fineste gaven jeg noen gang har fått! Gleder meg til å lese mere av Maria Gripe.

 12. […] det Hvite, Dagen som forsvant, Skriket fra jungelen, Agnes Cecilia, Skyggen over steinbenken. Jeg har skrevet om Maria Gripe før, og burde ha skrevet om Tormod Haugen også. Han er etter mitt skjønn en av de aller største […]

Post et svar