Abonner
Poster
Kommentarer

Twilight – filmen

plakatNam nam.
Nam.

Nam nam nam.
Mmmmm……………………

Twilight bekymrer meg. Jeg bør være kritisk og distansert, og komme med kjølige betraktninger om bøkene og filmens dramaturgi og hvilke verdier som vektlegges gjennom vampyrenes isolerte og materialistiske livsvalg.

Men med filmen, som med bøkene:

Snapp – inn i filmen.
Blunke en gang.
Ferdig.

Kan jeg se den en gang til med det samme?

Sånn er det med den saken.
Men la oss se.
Som med mye annen filmatisering av litteratur, så er det mye som skal med på to timer. Det blir litt å hoppe fra høydepunkt til høydepunkt, og det blir lite dveling.
Jeg synes likevel de har lykkes i å overføre Meyers univers til lerretet. Det er troverdig, vampyrene er bra nok (heldigvis) og stemningen er ivaretatt. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg når det gjelder vampyrene. På en måte er de veldig bra, jeg liker at de ser så menneskelige ut, bare bleke og vakre. Men samtidig er det noe jeg ikke liker, men jeg klarer ikke å sette ord på det. De ser kanskje ikke så tidløse ut som jeg hadde forestilt meg.

bella7Den store positive overraskelsen er Kristin Stewart som spiller Bella. Hun er innadvendt, klumsete og nydelig. Hun er nesten bedre enn i boka – jeg forstår på en måte at hun kan være gjenstand for en vampyrs kjærlighet. Hun er befriende lite «american babe», og innfrir gjennom en god rolletolkning. Rollen som Bella er nemlig ikke spesielt lett. Det er mye følelser som skal formidles gjennom close ups. Stewart leverer svært godt (og hun er bare 18 år!).

Robert Pattinson som spiller Edward klarer veldig fint å være en beskyttende, lidenskaplig vampyr – han er jo rålekker, og det er det han skal være. Jeg synes det skorter litt på skuespillerprestasjonene av og til, særlig når han skal ut av «mystisk vampyr look» til å være mer utaggerende, for eksempel i kampscener og når han blir sint. Men han gjør en god jobb.

Faren til Bella er kjekk.
Jeg liker at filmen har klart å vise det tause, litt merkelige og veldig fine forholdet mellom Bella og faren.

Skuffelsen var Jacob (Taylor Lautner). Ikke fordi han gjør en dårlig jobb, men mer fordi det er jo ikke sånn Jacob er! Jeg får litt Duane Loken (husker dere han?) vibber, og det passer ikke for min Jacob. Denne Jacob har litt for langt sort indianderhår og litt for hvite, store Colgate tenner. Skuffa! Men det gjør det kanskje lettere å se neste film, new moon, da får jeg kanskje ikke like vondt av Jacob?

twilight_james_crew_posterDen beste skuespillerprestasjonen, ved siden av Bella, er det definitivt fienden som står for – nemlig vampyren James (Cam Gigandet). Han er helt uovertroffent ekkel uten visuelle vampyreffekter i det hele tatt. Måten han sporer Bella, lukten i nesa hans, iveren etter blod, lekenheten og brutaliteten – det får han til.

Så det var det jeg hadde å si om filmen i første omgang.

Når kan jeg se den en gang til?

12 svar til “Twilight – filmen”

 1. Unge Dreierstad sier:

  Hei..
  Jeg er enig i at filmen er fantastisk.
  Men jeg syns Bella er for pen. Boka beskriver en klumsete, helt normalt utseende jente. Ikke den pene jenta som i filmen.
  Og Taylor Lautner i rollen som Jacob er fantastisk. Han skal jo være kjekk, og leken, smile hele tiden.

  Jeg skal huske å sende deg eclipse snart forresten!

 2. knirk sier:

  Hei Dreierstad.

  Hm….det tenkte jeg ikke på. Det med Bella.
  Det er sant at Bella er beskrevet som mer vanlig i boka, men det er vel hennes måte å se seg selv på? Jeg synes flere steder det står beskrevet hvordan guttene på skolen og andre steder synes hun er nydelig (innvendig og utvendig) og at de korrigerer hennes eget selvbilde hvor hun hele tiden undervurderer seg selv. Nå er det mange måter å være «pen» på – virkelig – jeg synes blant annet Bella i filmen til tider er både trått og treig og surmulete, men det passer i forhold til bildet fra boka. Reint utseendemessig tenkte jeg ikke at skuespilleren var for pen. Men kan hende det er noe i det. Hm…….

 3. knirk sier:

  Unge Dreierstad, nå leste jeg gjennom det jeg skrev i kommentaren, og da høres det ut som om jeg synes det er viktig at Bella er pen, og det synes jeg virkelig ikke. Måtte bare si det. :o)

 4. L sier:

  Ah..jeg ble egentlig litt glad for at du likte den også nå! ^^
  Og jeg er helt enig i at Taylor’s (Jacob’s) tenner er altfor hvite….
  Fikk akkurat samme følelsen dom deg da jeg så filmen første gang; hadde ventet på den siden mars, så den første gang på førpremiere i desember og måtte vente en hel måned før jeg fikk se den igjen! Jeg trodde jeg skulle omkomme etter én time!
  (Nå har jeg forøvrig sett den tre ganger på kino..)

  Når det gjelder det du sier om vampyrene er jeg enig. Det er heeelt fantastisk og endelig kunne virkelig SE dem. Men samtidig er det kanskje noe som er umulig for et menneske som ikke har levd i 108 år å få inn i rollen..jeg vet ikke riktig men jeg tror du har rett.. det har noe med tidløsheten å gjøre..

  Gleder meg mildt sagt til New Moon, og nå begynner de å fillme om et par dager så..yummy.. jeg skal på kino 20. November! ^_-

 5. knirk sier:

  L,
  tre ganger på kino – det er ikke verst!
  Lurer på når de slipper Twilight som dvd, den skal jeg kjøpte.

 6. L sier:

  Hehe.. vant billetter så jeg «måtte» gå en tredje gang od..

  29. April forresten ^_- Du kan kjøpe den allerede nå

 7. knirk sier:

  Fint. Takk for tipset!

 8. knirk sier:

  Her kan dere lese litt mer Twilight stoff i dagens Dagbladet:

  http://www.dagbladet.no/2009/03/10/kultur/litteratur/film/twilight/5231054/

 9. lesehest sier:

  hehe, nei trur ikkje du har gitt meg dei før 🙂
  Men eg hadde ikkje lest innlegga dine om twilight og new moon, og eg må seie at eg fikk lyst til å lese dei om igjen enda en gang til no 😛 har ikkje telling på kor mange ganga eg har lest dei no. Innlegga dine var virkelig inspirerande, og eg blir sittande å smile for meg sjølv, eg greier ikkje å lese bøkene i offentlighet, det hadde blitt for flaut å sitte heilt i min egen verden med et stooort smil om munnen. Haha, eg greie ikkje å la vere <3

  Men med filmen så er eg dessverre litt uenig med deg, det var liksom noke som mangla med den. Kanskje det var fordi eg følte at alt bare blei pressa sammen til ei passelig tidsramme eller kanskje det var måten den var satt sammen på, uansett så er eg ikkje så stor fan av filmen. Har sett den to ganger og føler at det holder, men er enig med deg om James da 😛 Men men, trur New Moon blir bedre eg 🙂

 10. […] Boka New Moon var en eneste lang depresjonstrip. Filmen legger seg tett inntil romanen og gjenskaper kjærlighetsdramaet når Edward bestemmer seg for å reise fra Bella for å beskytte henne. Funker det? Tja…. Noen ganger er det neste parodisk. Andre ganger er det litt fint. Filmen har blitt kritisert for å ha mistet mye av stemningen sin når Catherine Hardwicke ikke lenger er regissør, men Chris Weitz. Jeg er litt enig; det er ikke samme magi i denne filmen som den forrige.  […]

 11. […] lenge siden om huldra på topp. Den har dobbelt så mange treff som neste på lista, nemlig en post om Twilight – filmen. Moro at huldra slår vampyrene. Deretter kommer i rekkefølge ‘Om Knirk’ […]

 12. […] Twilight film var morsom å se. Andre ga meg litt kløe og den tredje som jeg har nå har sett? Eclipse? Det er dårlige greier. […]

Post et svar