Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg skal gi ut bok. Mange av dere har nok fått det med seg, men det må sies høyt og tydelig på Knirk også: I oktober kommer debutboka mi Kaoshjerte på Aschehoug. En ungdomsroman som balanserer mellom virkelighet og mystikk – på en måte innenfor fantasysjangeren, men ikke helt. Oxford dictionary definerer fantasysjangeren slik: «A genre of imaginative fiction involving magic and adventure, especially in a setting other than the real world.» I så fall passer Kaoshjerte til den første delen (magic and adventure), men ikke til den den andre delen av definisjonen (setting other than the real world). Boka foregår i Norge, delvis på Stovner i Oslo, og delvis på fjellet langt nord for Oslo, men ikke i en annen verden enn vår egen. Men så vet vi jo alle at vår egen verden kan romme så mangt.

Jeg kan komme tilbake til historien og karakterene, men utgangspunktet for hele boka er inspirasjon jeg har funnet i muntlige, tradisjonelle kilder gjennom mine ti år som forteller. Jeg har lest og hørt bøtter og spann av myter, sagn, legender og eventyr, og noen har jeg festet meg mer ved enn andre, og da har jeg fråtset videre i motiver funnet i disse fortellingene. I Kaoshjerte møter således land og by, og norsk folketro møter persisk kultur i spedd noen John Deere traktorer og en forbudt mormor.

Så kan man jo si at arbeidet med boka startet  for ti år siden, men jeg har rent fysisk skrevet på den i snart tre år, og bakgrunnen for det hele startet for sikkert enda lenger siden, for sånn er det med livsprosjekter – de går som tråder gjennom et helt liv og av og til dukker det opp noe som kan være synlig for flere enn meg selv, f.eks. en forestilling i Den Kulturelle Skolesekken eller en roman. Kult!

Det ryddes fra det gamle kontoret

Det ryddes fra det gamle kontoret

Vel. Mer om det etterhvert. Men til forskjell fra tidligere sommere har jeg tenkt til å blogge meg gjennom denne sommeren for de av dere som er interessert – nettopp fordi jeg akkurat nå skifter kontor. Jeg flytter fra et lite kontor hjemme i første etasje, til et stort kontor oppe i andre etasje. Og i den forbindelse er det bøker OVERALT. Jeg rydder i gamle esker, i bokkasser, i bokhyller og jeg finner så mye forskjellig. Noe er gammelt, og noe nytt. Noe skal jeg kaste, noe skal jeg gi bort, noe skal jeg selge, og mye skal jeg beholde. Men det å stable, bla og lete, handler jo om å stable, bla og lete i et liv. For jeg husker ting gjennom bøker jeg har spart på.

Leonora Christine - med kul hatt

Leonora Christine – med kul hatt

Mange av bøkene er arv. Særlig etter mormor og morfar som bodde på Lillehammer. Morfar var rektor på Nansenskolen i 25 år, og det finnes så mange spor etter ham og mormor i alle bøkene jeg har. Men jeg kan jo ikke samle på alt. Mye om Samuel Johnson og Ivar Kleiven. Johson var en britisk forfatter/språkmann og Ivar Kleiven var (sakset fra lokalhistoriewiki) bygdebokforfattar, folkeminnesamlar, folkeopplysningsmann, målmann, politikar, turistvert og gardbrukar. Begge er navn som jeg har hatt med meg gjennom hele livet, gitt til meg fra morfar – begge var hans livsprosjekter. Jeg har med navn fra mormor også. Det første jeg tenker på i så måte er Karen Blixen  og alle besøkene vi har hatt på Rungsted Lund. Men også hun som satt i tårnet og skrev Jammers Minde. Jeg må sjekke hva hun het. Vent litt. (…) Leonora Christina! Det het hun. Fanget i Det Blå Tårn i København i 22 år, fra 1663 til 1685, dømt for å være delaktig i sin manns landsforræderi.  Det er en historie som gjorde inntrykk da jeg var liten. Og boka har jeg stående i bokhylla mi, hennes egen historie om fangenskapet.

Jammers Minde sammen med trefigur laget av morfar hjemme i stua mi

Jammers Minde sammen med trefigur laget av morfar hjemme i stua mi

Min utgave er fra 1986, fra Gyldendals klassikere (Danmark) og jeg ønsket meg den og fikk den da mormor døde i 2004. Jeg har aldri lest den. Men jeg kan jo historien gitt til meg av mormor for det.

Det er ingen forbindelse mellom Jammers Minde og Kaoshjerte. Annet enn at jeg tror på at når man skriver en historie så trekker man bevisst og ubevisst på summen av det man har med seg av erfariner. Så ett eller annet sted så kan det ligge et lite strøk av Leonora Christina i Minja. For det er det hun heter – hovedpersonen i boka mi – Minja.

Så er planen å dele flere bokhyllebøker med dere etterhvert som sommeren skrider fram og kontoret mitt blir mer og mer et …nettopp…hjemmekontor.

12 svar til “Litterær sommer via bokhyller, fra Jammers Minde til Samuel Johnson til Kaoshjerte”

 1. siljeblomst sier:

  Hurra for deg og Kaoshjerte, Lise ♥

 2. Groskro sier:

  Jeg GLEDER meg til å lese Kaoshjerte 🙂

 3. HURRA, GRATULERER nok en gang, Lise! Dette er spennende greier 🙂

  Det høres veldig ut som om urban fantasy kan være riktig betegnelse for Kaoshjerte. Wikipedia definerer sjangeren slik: «Urban fantasy is a sub-genre of fantasy defined by place; the fantastic narrative has an urban setting. Urban fantasy exists on one side of a spectrum, opposite high fantasy, which is set in an entirely fictitious world. Many urban fantasies are set in contemporary times and contain supernatural elements. However, the stories can take place in historical, modern, or futuristic periods, and the settings may include fictional elements. The prerequisite is that they must be primarily set in a city»

 4. Lena sier:

  Dette har ikke jeg fått med meg! Så kult! Gratulerer!

 5. ellikken sier:

  Jeg blir helt rørt jeg, over målet, veien, jobben og resultatet. Også gleder jeg meg stort, både over at du har lykkes og til å faktisk lese boken. – Det var liksom bare det jeg ville si, jeg er så GLAD på dine vegne 🙂

 6. knirk sier:

  Takk til dere alle. Det er på ordentlig veldig fint å ha sånne bra folk rundt den litterære delen av meg. :o) For å si det litt sånn knotete. Men det betyr noe på ordentlig.
  Mari – morsom observasjon. Jeg har også sett på Urban Fantasy som definisjon, men jeg tror Kaoshjerte er litt for mye ikke i byen, og litt for mye på landet til at det kan kalles det. Jeg har selv tenkt på definisjonen Paranormal Fantasy som Penguin definerer som: «Young adult paranormal is an incredibly popular subset of teen fantasy fiction that revolves around magic and features paranormal creatures such as vampires, werewolves, and angels. Tone tends to be dark, and world-building bears a close resemblance to that of adult urban fantasy and paranormal romance».

  Men også mystery/thriller: «Young adult mysteries focus on solving a crime, usually a murder. The protagonist, always a young adult, tries to piece together the available clues in order to discover the crime’s perpetrator. Young adult thrillers share many characteristics with mystery, which is the reason we’ve paired them here. The essential difference is that, while the mystery protagonist has to uncover the identity of the villain, the thriller protagonist tries to thwart the villain and save the day. Thrillers also tend to be more fast-paced and action-packed than mysteries. Some books combine elements of both thriller and mystery.»

  Kilde: http://www.bookcountry.com/ReadAndReview/Books/GenreMap/YoungAdult.aspx

  Jeg er veldig spent på hva du tenker om sjanger etter å ha lest den, for jeg er heeelt blind nå. :o)

 7. linn sier:

  Så morsomt, Line! Jeg hadde ikke fått med meg at du jobbet med en bok, men jeg gleder meg masse til å lese den. Kjenner deg knapt, men er skikkelig stolt likevel.

 8. HL sier:

  Jeg liker tittelen! Lykke til med boka!

 9. knirk sier:

  Tusen takk!

 10. Clementine sier:

  Jeg var så kort på bokbloggertreffet, så jeg fikk ikke grepet ordentlig fatt i deg, Lise, og sagt: GRATULERER med ny bok! Så utrolig godt gjort, og så hyggelig når folk lykkes med prosjektene sine 🙂

 11. knirk sier:

  Tusen takk, Clementine! Det var en hyggelig hilsen å få.

Post et svar