Abonner
Poster
Kommentarer

Leseplaner 2014

Det er så bra det finnes andre gode bokbloggere der ute. Nesten hver gang jeg har tatt et dypdykk rundt i bokbloggverden så blir jeg inspirert. Inspirert til å lese mer, lese bredere, lese mer systematisk, lese oftere, lese med større glede. Så etter en fin juleferie så har jeg latt meg inspirere til å tenke litt over min egen lesning. 2013 bar preg av utpreget adhoc lesning. Ikke noe galt i det i og for seg – men jeg fikk lyst til å forsøke å samle meg litt rundt hva slags type litteratur jeg skal lese i året som kommer. Her er et forsøksvis plan for det:

 • Norsk litteratur knyttet til Bokbloggerprisen og shortlists. Dette gleder jeg meg til! Jeg har nominert bare en bok fordi jeg har lest så lite norsk litteratur i 2013. Jeg har planer om å lese meg godt inn på shortlisten sammen med andre bokbloggere, og det er jeg sikker på at blir blant årets beste leseropplevelser.
 • Fantasy/fabelprosa – dette er en sjanger jeg er utrolig glad i. I 2013 fikk jeg lest en del norsk fabelprosa takket være Elisabeth sin samlesning. I 2014 ønsker jeg å finne en serie som jeg kan pløye fra begynnelse til slutt. Jeg må bare finne ut hvilken serie. Kan hende noe av Robin Hobb. Litt klassisk tror jeg. Jeg har også en del serier som er påbegynt som jeg kan avslutte.
 • Nordisk litteratur – jeg har som mål å lese mer nordisk litteratur på originalspråket. Dette er en tyngre jobb, og jeg kjenner i magen at jeg kommer til å synde mot dette lesemålet i 2014. Også. Men et par bøker av Enquist er et must.
 • Utvalgte forfatterskap – Jeg ønsker meg en forfatter som jeg liker så godt at jeg leser ALT. Tror det blir Sonya Hartnett i år.
 • Ungdomslitteratur/Young Adult litteratur – jeg liker sjangeren og følger med på en del av bestselgerne. Det er ikke ofte jeg leser hele serier, jeg leser som oftest bare den første boka – litt for å holde meg oppdatert. I 2014 kommer jeg til å lese de bøkene som blir «hotties» internasjonalt.
 • Teaterlesning med Elin. Elin har planer om å lese bøker som blir adaptert til scene i Oslo i 2014. Det er jo helt klart at jeg er med på det. Her kan du lese mer om saken.

Hva med klassikere? Jeg er en skikkelig dårlig klassikerleser. Men jeg burde. La meg plukke ut to. En til hvert halvår. Hvilke? Har ingen anelse. Skal sjekke litt ut, blant annet hos Line.

Jepp. Dette blir bra!

19 svar til “Leseplaner 2014”

 1. Elida sier:

  Eg er ein ivrig klassikerleser, og anbefaler Tolstojs «Anna Karenina» eller Brontës «Jane Eyre.» Dickens er og eit utmerka alternativ; eg liker veldig godt «Our Mutual Friend» og «Bleak House.»

 2. knirk sier:

  Oj – så bra med forslag Elida. Tusen takk! Skal se på de. Anna Karenina og Jane Eyre har jeg faktisk lest. Hadde noen år da jeg var mye yngre da jeg leste en del klassikere. Dickens har jeg aldri lest, så det er kanskje på tide.

 3. Drengen sier:

  Godt nytt år Lise!
  Det var en utrolig fin plan! Her har det gått «trått» en stund med lesing men så fikk jeg Alice Munro sin siste novellesamling. Den ble lest på to dager og jeg koste meg med bok igjen!
  Det blir spennende å følge deg og se hvilke bøker du velger!

 4. Nordisk på orginalspråket! Da må jeg jo bare anbefale en av mine favorittforfattere, John Ajvide Linqvist. Låt den rätte komma in er en annerledes vampyrbok, og rimelig langt unna Dracula av Bram Stoker. 😉

  Av teaterlesing vil jeg foreslå Tonje Glimmerdal av Maria Parr, som fortsatt går på Det Norske teateret. Både som bok og teaterstykke.

 5. knirk sier:

  Drengen – jeg har også en Alice Munro bok – den kom akkurat i hus – det er Runaway. Er det den du har lest?
  Elin – har lest Låt den rätta komma in – så inn i hampen skummel at det ble litt for ekkelt for meg. Glimmerdal var lurt. Takk for tips.

 6. siljeblomst sier:

  Spennende mål, Lise. Av moderne klassikere så vil jeg anbefale The Great Gatsby og Catcher in the Rye, så gode! Ellers så kan det aldri gå feil med Austen ;-).
  Godt nytt år!

 7. @Knirk: Ja, den er litt skummel, men så elsker jeg skumle bøker. Tror Dracula er den skumleste boka jeg har lest, så hvis du er lettskremt, er det kanskje ikke klassikeren for deg? 😉

 8. Ser ut som nokre flotte lesemål!! 😀 Eg har eit overodna mål om å lese 52 bøker, men elles har eg ikkje kome fram til så mykje anna. I mellom skule, politikk, dans og lekser blir det ikkje tid til å prøve å «overgå seg sjølv», og difor har eg prøvd å halde det litt realistisk, men eg har skrive at eg skal lese minst ei bok av Dickens på engelsk, pluss endå fleire engelskbøker, i tillegg til norsk litteratur, og då særleg norske kriminalromanar. (oops, litt lang setning…) Litt fantasy blir det òg blanda inn, sjølv om eg er spent på kor mykje fantasy eg har ork til å lese 😀 Ha ein strålanda dag!!

 9. Anita Ness sier:

  Interessante og konkrete mål. Shortlista blir spennende. Godt nytt år!

 10. Groskro sier:

  Godt nytt år Lise!! Og så fine lesemål, dette ser ikke for ambisiøst ut heller og det er viktig 🙂 (i hvertfall tenker jeg slik)

 11. Mettemor sier:

  I motsetning til forrige innskriver (groskro), syns jeg du ER ambisiøs i dine leseplaner. Og det har helt sikkert med meg å gjøre. Jeg kjenner at jeg ikke skal ha verken høye eller konkrete lesemål i år. Jeg skal følge magefølelsen – og gleder meg! Riktig godt nytt år, Knirk, med lesing og mye annet!

 12. knirk sier:

  He he. Vi får se hvordan det går. Det er jo bra å ha planer, men så er det jo handlingen som skal føre mot målet, og der kan mye skje. Men det var nyttig å tenke over. Morsomt å lese om dine planer, Mai Lene. Kan hende jeg må lese min første Dickens bok i år. Og forresten, Catcher in the Rye er en bok jeg har tenkt på lenge. Takk for innspill og nyttårsønsker alle.

 13. Birthe sier:

  Ønsker deg et godt nytt år med disse fine lesemålene 🙂

 14. Ingalill sier:

  Konkret, målrettet og systematisk liker jeg – rammene er viktige, selv om de sjelden blir fulgt til punkt og prikke. Er den svenske vampyrboka virkelig så skummel, ble veldig fristet til å lete den fram nå. Ellers liker jeg planen din om å lese di hotteste ungdomsbøkene. Her skal jeg jammen følge med, lene meg tilbake og la deg lete opp den neste Hunger Games for meg.
  Godt Nyttår, igjen, og jeg har forresten også bare nominert ei eneste bok.

 15. knirk sier:

  Ingalill – har du lest Divergent?

 16. Stjernekast sier:

  Flotte mål! 😀

 17. Ingalill sier:

  Jeg leste faktisk uten sisteboka i Divergent trioen igårnatt.
  Og ble akkurat like skuffet – som alle andre på internettet – vel ikke egentlig skuffet for jeg var forberedt på at det ville bli nedtur – hadde bare ikke lest nøye nok til å vite hva den ville bestå i. Altså gikk jeg til oppgaven med openmind og null info – og så var det bare latterlig, med tilbakevendende kraft.
  Førsteboka dog likte jeg.
  , og toern var sånn passelig!
  Har du lest hele?

 18. knirk sier:

  Bare enern. Den likte jeg veldig godt. Har toern og er klar, men jeg har forstått at det går nedover etter dette. Hm.

 19. […] og morsomme ting på nettet, også sammen med medbloggere. For noen dager siden postet jeg mine første lesemål noensinne. Og etter hvert som dagene går, så utdyper målene seg – de utvikler seg og jeg […]

Post et svar