Abonner
Poster
Kommentarer

Leseåret 2013

Her kommer årets oppsummering fra meg. Jeg har lest akkurat 40 bøker i år og det er en merkbar nedgang fra i fjor hvor jeg leste 60. Dette er ingen overraskelse – jeg har vært fullt klar over det, og det frustrerer meg litt, men sånn er det bare. Årets morsomme statistiske detalj er at av disse bøkene er 32 skrevet av kvinner og bare 8 av menn. Det er ingen planlagt lesestrategi fra min side, men sånn ble det. 12 av de 41 bøkene er skrevet av norske forfattere, resten fordeler seg på mest England og USA, men med spredte innslag av Tyrkia, Iran, Afghanistan og Sverige/Danmark.

Jeg har flere favoritter innafor ulike sjangere. Det er vanskelig å velge The One Book, for de beste står ikke alene. Av norske forfattere står Furuset av Linn Strømsborg i en særstilling sammen med Kristine Tofte sitt andre bind fra Eirabu. Av klassikere var To Kill a Mockingbird en spesielt god opplevelse. Av litt mer lettbeint drømme-seg-bort bøker kan jeg trekke fram Natasha Solomons The Novel in The Viola. Beste ungdomsbok må være Butterfly av Sonya Hartnett. Jeg har lest en del gode ungdomsbøker skrevet av norske forfattere, men har ikke skrevet om alle. Jeg kan likevel nevne både 1920 av Jon Ewo og Hyperpubertet av Vera Micaelsen som veldig gode ungdomsbøker. En av de beste, kanskje den beste, i år var likevel Neil Gaimans Oceans at The End of the Lane, det var en magisk leseropplevelse. En usannsynlig vakker og velskrevet bok som blander fantasi og realisme med kløkt.

Jeg gleder meg til å lese andres oppsummeringer på blogger rundt omkring. Jeg vil også minne om Bokbloggerprisen 2013 og nominasjonene som må være oss i hende innen 7. januar. Det er bare å nominere!

Godt nytt leseår!

17 svar til “Leseåret 2013”

 1. ellikken sier:

  Fattig trøst, men jeg har (nesten) tilsvarende nedgang i antall leste bøker. Syns jeg bestandig har nesa i en bok. Akk vel, there is always next year… Oh, this year 🙂

  – Og da skal jeg vurdere å lese Neil Gaiman. Har ikke lest en eneste skarve bok av mannen. Du dyttet meg akkurat i rett retning 🙂

  Godt nytt leseår, Knirk!

 2. Haruhi sier:

  JA! Oceans at The End of the Lane! Jeg har ikke offisielt oppsummert 2013 ennå, – men om Gaiman ikke «vinner», så kommer han i alle fall veldig langt opp på årets liste. Som du sier: en helt magisk leseropplevelse.

  Jeg blir like glad hver gang jeg ser at noen andre har lest og elsket den.

 3. knirk sier:

  Det er utrolig mange som liker Gaiman sin siste bok og det er ikke uten grunn. Håper flere leser den. Og takk for nyttårshilsen! :o)

 4. Drengen sier:

  Jeg syns 60 bøker på ett år er masse 🙂
  Gaiman, jeg har lest Kirkgårdsboken og den likte jeg. Er den du nevner bedre?

 5. knirk sier:

  Ja men 60 bøker var i fjor. Eller forfjor da. Og i år bare 40. Jeg synes 50 er bra. En i uka lissom. :o) Jeg har ikke lest Kirkegårdsboken, men er sikker på at denne er enda bedre. He he. Som om jeg vet det. Skal høre med Elin som er eksperten. Vent litt.

 6. Jeg synes ikke den ene er bedre enn den andre (men for gudinnas skyld, les bøkene på engelsk!) 😛 Det er to vidt forskjellige bøker, og jeg klarer ikke velge mellom The Ocean at the End of the Lane og The Graveyard Book.

  Min favorittbok av Neil Gaiman er forøvrig Neverwhere.

 7. knirk sier:

  Neverwhere. Den skal jeg lese! Bestilt nå!

 8. Mikkel sier:

  40 bøker høres ut som en annseelig mengde, synes nå jeg. Selv har jeg en gang i tiden blitt diagnostisert (!) med såkalt nedsatt lesehastighet, så jeg er aldri i nærheten av slike mengder. Men på den andre siden kan jeg velge fra øverste hylle når jeg leser hva dere som blogger synes da 🙂 Dessuten er det jo litt kult at bildene i gode bøker varer en stund …

  Forresten tenker jeg at jeg ikke helt forstår hvorfor du ikke kan omtale bøker av folk du kjenner. Jeg har etter hvert møtt en forfatter eller tre og forstår litt hvordan du tenker, men en bokblogg er jo aldri noe annet enn subjektiv formidling av inntrykk. Du er jo ikke dommer i en straffesak 🙂 Jeg tenker at så lenge man forteller leseren at det finnes en relasjon, så er det jo fortsatt interessant å vite hva du mener om bøker fra forfattere du kjenner. – Om du ikke er redd for å tråkke på noen ømme tær da?

 9. drengen sier:

  Takker og bukker!! Begge er bestilt og ligger vel nå klar på Kindle – på engelsk.
  Gleder meg!

 10. knirk sier:

  Mikkel – Diagnosen «nedsatt lesehastighet» var ny.
  Det er mange grunner til at jeg synes det er vanskelig å skrive om bøker fra folk jeg kjenner. For det første så er jeg veldig begeistra for vennene mine, og tenderer nok til å bli litt ukritisk fordi jeg er så glad for det folk får til og fordi jeg ofte kjenner prosessen bak. Men tilsvarende er det nok også vanskelig hvis jeg ikke liker en bok og faktisk skrive om det. Det kan noen andre gjøre liksom. Men så kan jeg jo f.eks. skrive bare om de bøkene jeg liker, og ikke om de andre og det er et poeng. Og så synes jeg det blir litt sånn påklistra og skrytete å skrive at jeg kjenner forfatteren – litt sånn å pynte bloggen med det, men det er jo også bare teit. Hm. Takk for bra innspill. Skal tenke litt mer på det.
  Drengen – kanskje vi skal lese Neverwhere samtidig og blogge om den samtidig? Samlesning er alltid gøy! Vil du være med Mikkel?

 11. Drengen sier:

  Ja, jeg er med! Nårtid begynner vi?

 12. knirk sier:

  La oss få boka i posten først og se hvor tjukk den er. Da bestemmer vi dato. Si i fra når du har din. Jeg bestilte fra Bokkilden i dag, pleier ikke å ta så lang tid. Moro!

 13. Mikkel sier:

  Tusen takk for invitasjon til samlesing. Skulle gjerne vært med, men jeg er redd det passer litt dårlig akkurat nå. Kanskje vi kan ha det til gode til litt senere i år? Jeg får for tiden litt skriveundervisning og læreren «beordret» meg til å lese Det gylne kompasset, som er en tykk trilogi. Kommer nok til å bruke en stund på å bli ferdig med den, tror jeg. Litt fordi jeg leser treigt og litt fordi jeg for tiden bruker en del tid på å skrive/plotte selv.

  Hvis jeg skal samlese med noen, så tror jeg at jeg trenger et lite forsprang, forresten 🙂 «Nedsatt lesehastighet» er muligens ikke en selvstendig diagnose, men jeg ble en gang i tiden undersøkt for dysleksi og fikk beskjed om at jeg var «klart dyslektisk med nedsatt lesehastighet». Eller som min samboer sier det: Mikkel er litt treig skjønner du 🙂

 14. knirk sier:

  Men Mikkel det er så gøy fordi jeg også skal lese Det Gyldne Kompasset og dette er en ypperlig anledning til å komme i gang. Hva heter den første boka på engelsk? Jeg skal bestille den nå!
  Hvor går du på skriveskole, kan jeg spørre om det? Veldig gøy å høre om. Jeg har selv gått på forfatterskolen på Norsk Barnebokinstitutt. :o)

 15. Mikkel sier:

  Lise, du spør om originaltittelen på Det gylne kompasset. Det var jo ikke så helt enkelt oppdager jeg. Jeg har den på norsk, hvor det er en trilogi av bøker samlet under en paraplytittel (Det gylne kompasset). Når jeg graver litt ser jeg at bøkene har endret navn på norsk fra den første utgaven til senere utgaver. Ser også at bøkene ikke heter det samme på engelsk og amerikansk …

  Det jeg har kommet frem til er følgende:
  1) «Den mørke materien» (His dark materials) er en trilogi bestående av følgende bøker: Det gylne kompasset (Norsk originaltittel: Nordlys. Eng. originaltittel: Northern Lights. Am. tittel: The golden Compass)
  2) «Den skarpeste kniven» (Norsk originaltittel: Den skarpe eggen. Eng. originaltittel: The subtle knife.
  3) «En kikkert av rav» (The amber spyglass)
  4) ! «Lyras Oxford» (Lyra’s Oxford) som skal være en guide til Pullmans univers for lesere av trilogien.

  Jeg går ikke på skriveskole, men jeg har deltatt på noen kurs i regi av Norsk forfattersentrum. Siste gang jeg var med, ble jeg invitert til å få en til en undervisning av kursholderen. Han tenkte vel at noen hadde litt tyngre for det enn andre 🙂 Det er der jeg er nå, altså. Har oppfølgingssamtaler og får oppgaver underveis. Materien er i perioder litt stor og tung, så det legger beslag på en del av det lille jeg har av overskudd og fritid akkurat nå.

  Hvordan går det forresten med din skriving? Kom det/kommer det noen bok ut av skolegangen?

 16. knirk sier:

  Da har jeg bestilt The Golden Compass – det er da den amerikanske utgaven slik jeg forstår deg, men går ut i fra at det er det samme innholdet. Tusen takk! Jeg har sendt deg en mail forresten. God helg videre!

Post et svar