Abonner
Poster
Kommentarer

 

Har du hørt om Valerie Lukyanova? Hun er en ung jente fra Ukraina som har blitt superkjendis fordi hun ser ut som en levende Barbiedukke. Utallige operasjoner har gjort  henne til Perfekt Pen. Selv sier hun i et intervju:

– Mange sier stygge ting om mennesker som vil være perfekte. Det er hardt arbeid, og de ser på det som om at det er gjort av kirurger eller av en datamaskin. Det er slik de rettferdiggjør å ikke ville forbedre seg selv. Det er bare en unnskyldning, sier Lukyanova og legger til: – Det er en haug med bilder av meg på nettet som viser hvordan jeg egentlig ser ut. Enkelte sprer rykter om meg og retusjerer bildene mine for å såre meg. Men jeg tar dem ikke seriøst. Jeg blir smigret, det er slik suksess er. Jeg er glad jeg ser uekte ut, det betyr at jeg gjør en god jobb.

Uglies_hoVel, Valerie burde lese boka Uglies av Scott Westerfield som handler om et samfunn hvor alle blir gjort Pretty ved operasjon den dagen de fyller 16 år. Dette er noe hovedpersonen, Tally, gleder seg til. Å være Ugly er bare et venterom for å komme til Prettyville hvor livet virkelig begynner med fester, venner og moro. Like før bursdagen sin møter Tally den unge jenta Shay som overraskende nok ikke har lyst til å bli Pretty. Hun viser Tally veien til The Smoke, et sted hvor Uglies som ikke ønsker å forvandle seg bor, og hvor andre verdier er viktige enn i Prettyville.

Boka, som er den første i en trilogi, føyer seg inn i rekken av Dystopier som er en av de store hypene på ungdomsbokfronten. Vår verden er gått under – et samfunn er skapt som skal lage Det Perfekte Menneske som ikke ødelegger jorda slik som forgjengerne gjorde. Både Hunger Games og Matched er eksempler på andre ungdomsfarsotter som omhandler lignende samfunnskonstruksjoner.

Jeg må innrømme at jeg er svak for bøker som får oss til å tenke – som omhandler noe større enn selve historien. Parallellen til vår tids skjønnhetstyranni og miljøødeleggelser – vel, jeg liker det. Jeg tror på at litteratur kan forandre verden, og jeg er ikke redd for moralsk innhold  i bøker. Heller tvert imot. Dette er bøker som ungdomsskolelærere bør trykke til sitt bryst og legge opp på leseplanen umiddelbart. Spennende historie og godt nok skrevet også. Jeg synes kanskje noen passasjer var litt tamme, særlig reisene til og fra The Smoke, men nå er jeg langt unna målgruppa i alder, og det er egentlig en detalj i et ellers godt håndverk.

Jeg leste boka på engelsk, men Schibsted har gitt ut bøkene på norsk.

Andre bloggere som har lest og omtalt boka er Bokelskerinnen, Flukten fra virkeligheten, Pervoluto, Foreldremanualen, Solgunn sitt, Tones bokside og Maris mørke hjørne.

13 svar til “Uglies – Scott Westerfeld”

 1. Marianne sier:

  Takk for tips til bok! Jeg har en datter på snart 17, og var noe i tvil hvilken retning hun ville ta for et par år siden. Heldigvis har hun utviklet styrke og selvtillit som holder henne godt festet til jorda med begge beina, noe som ikke kan sies om enkelte av hennes venninner. Sendte henne link til YouTube, og boka kommer jeg til å kjøpe på norsk. Det er viktig at unge jenter idag får andre fokus enn skjønnhetsidealet, for det kan være nokså sykt spør du meg. Videofnutten er et levende bevis på det. Jeg er enig med deg i at dette nok er ei bok som skoleverket burde ta til seg!

 2. Linn sier:

  Denne likte jeg godt også! Det å være vakker har blitt et mål som omverskygger alt, også viktigere fokus for så mange. Helt enig i at det ville vært perfekt lesning i skolen!

 3. knirk sier:

  Hei Marianne – jeg tror det er vanskelig for noen jenter der ute. Veldig vanskelig. Og da blir jeg jo glad når noen snakker om det.
  Linn – har du skrevet om boka?

 4. Melusine sier:

  Hm, nå har jeg sett videoen to ganger og konkluderer med at det er utrolig viktig at der finnes bøker som denne du omtaler – om ikke annet, så for å gi tanken: hva om!

 5. Lena sier:

  Denne serien har jeg lest om flere ganger, men jeg greier ikke å bestemme meg for om jeg skal lese den. Kanskje jeg bare skal kaste meg i det?

 6. Ingalill sier:

  Jeg har også vurdert denne flere ganger, men hver gang tenkt at den ble for ungdommelig, litt forenklet og barnslig kanskje. Bare fordommer og kanskje jeg revurderer nå. Muligens. Maybe!

 7. astridterese sier:

  Denne serien står på leselisten min, men jeg har ikke kommet i gang. Denne omtalen fikk meg midlertidig til å bestille bok 1 på biblioteket 🙂 Takk for spark bak! 😀

 8. Ingeborg sier:

  Jeg elsket «Hunger games»-serien, og mange av elevene mine har lest bøkene. Ser at denne må leites opp på biblioteket asap:) Takk for tips!

 9. knirk sier:

  Boka er kanskje hakket mer «ungdommelig» enn f.eks. Hunger Games. Og som jeg skrev er den for meg, voksne dama, litt trått innimellom – men likevel synes jeg den er verdt å få med seg. Jeg kommer nok ikke til å lese resten av serien, men kjenner jeg er nysgjerrig på hvordan det går så jeg får nok lete meg fram til noen gjennomganger på nett. :o)

 10. Isabel sier:

  Hei du!

  Jeg leste selv den boka her for 1 år siden og likte den veldig godt. Så godt at jeg har lest de 3 neste og. Kan ikke si at 4eren var meg nærest mitt hjerte, men ellers så syntes jeg serien er god og spesiell.

  Ha en fin 17 mai!

 11. For meg var Uglies nesten, nesten en fullpott leseropplevelse. Moral er for meg helt greit i bøker, så lenge det gjøres spiselig og jeg syntes Westerfeld kokkelerer greit i Uglies. Jeg kommer til å fortsette med serien, på mange måter syntes jeg nok den første boken var bedre enn Matched, fordi Uglies har en sterkere moral/budskap man kan ta med seg i ettertid.

  Tusen takk for linken forresten 🙂

 12. Ingeborg sier:

  Da er Uglies lest ferdig, og både Pretties og Specials ligger klar. Jeg er helt enig med deg i dine kommentarer, både når det gjelder moral og handling. Den er nok litt enklere enn Hunger games, men det kan ha noe med at jeg leste Uglies på norsk, og HG på engelsk? Takk for tipset!
  Ingeborg

Post et svar