Abonner
Poster
Kommentarer

30bd67bd3593a3818ec855c678106d07cba0263f853d7bd7ab8f4483Den hageboka jeg har hatt aller mest glede av er Marianne Leisner sin bok fra 1996, utgitt på Landbruksforlaget. Det er en klok, praktisk og inspirerende bok om hvordan alt i hagen henger sammen; huset, hagen og menneskene. Jeg var så inspirert da jeg leste denne boka at jeg knapt kunne sitte stille. Jeg husker følelsen av å skape min egen lille verden; fruktskog, høner i drivhuset, aviser i potetåkeren. Det handler om å lage hage som samarbeider med naturen hvor alt bare spruter opp og ut; hvor det er balanse, nytte, glede og hvor prinsippene er økologiske. Ting man ikke tenker over, blir grundig behandlet, f.eks. hvordan man kan utnytte vindretningen og solforholdene i hagen, hvor man burde plante ulike planter, hvordan man kan ta vare på det gode dyrelivet i hagen og ikke minst grønngjødsling – herregud jeg lærte jo så mye av å vite hva grønngjødsling er! Når man skaper en hage som er i balanse, blir arbeidsmengden også mindre – man får en frisk hage som steller seg selv. Det er så bra og inspirerende å tenke på.  Jeg finner ikke boka akkurat nå når jeg ville skrive om den – har endevendt alle bokhyller og bak alle bokhyller, men ender med å bestille den på nytt. Denne boka var virkelig en del av meg i så mange år. Anbefales veldig hvis du liker nyttige hager uten snorrette bed og golfplen. Les om Marianne Leisner i Aftenposten.

5 svar til “Villrosene, økologi i hagen – Marianne Leisner”

 1. knirk sier:

  Ps. Boka er omdøpt i nyere tid og heter nå: «Planlegging av den økologiske hagen».

 2. Tone sier:

  Åh… NÅ har jeg lyst på hus med egen hage, kjenner inspirasjonen smitter! Takk for tips til framtidlig lesestoff. 😉

 3. Ingalill sier:

  Jeg liker disse hagepostene dine, spesielt for jeg har stoooor vill hage, svarte tomler og egentlig ingen interesse, det er for mange insekter og for mye kløe involvert. Likevel har jeg et sterkt ønske om en sånn tudorinspirert økohage, jeg ville bare at den skal dukke opp av seg selv, og alt jeg trenger å gjøre er å sitte på en benk med boka mi.

 4. knirk sier:

  Ingalill – der er vi helt på nett. Jeg også.

 5. mittsnitt sier:

  Jeg anbefaler også denne boka! Marianne Leisner driver med permakultur, som jeg opplever er en tilnærming ikke bare til hagen, men til livet. Det handler om å skape bærekraftige systemer, der hver del i systemet helst har flere funksjoner. Da blir ressursbruken og arbeidsmengden mindre og gleden større 🙂

  Det er lenge siden jeg har vært her inne. Fint at du skriver fint ennå!

Post et svar