Abonner
Poster
Kommentarer

Matched – Ally Condie

Dette er en bok jeg noterte meg fordi den ble så mye omtalt i bloggverden. Jeg liker veldig godt å følge med på ungdomsbokfronten og særlig internasjonale bestselgere synes jeg er interessant å lese.

Matched er første bok i en serie skrevet av Ally Condie. Boka kom i 2010 og den norske oversettelsen i  2011 – den heter Cassias valg. Bok nummer to (Crossed) og tre (Reached) er også ute. Bøkene har blitt internasjonale bestselgere.

Kort fortalt er boka en dystopi hvor Cassia bor i en uspesifisert framtid hvor vår sivilisasjon bare er et ekko av noe som en gang var. Nå lever folk i et gjennomrasjonalisert samfunn hvor alt er forutbestemt: Hvem du skal gifte deg med (derav tittelen Matched), hvor du skal bo, hva du skal jobbe med og når du skal dø. Alt er nøye vitenskaplig utregnet slik at alle individer får et liv tilpasset akkurat den du er – et optimalt lykkekalkulert liv.

Bokas hovedperson er Cassia, og vi starter med selve The Matching hvor hun skal få vite hvem hun skal gifte seg med. Overraskende nok blir hun matchet med sin beste venn Xander. Hun er glad for dette helt til hun hjemme i sitt eget hjem får en feil opp på dataskjermen som viser at hun egentlig er matchet med Ky, en annen gutt hun kjenner. Ky er x-faktoren i boka; den som er annerledes, den som bærer på en annen historie og dermed også hemmeligheter. Cassia kjenner hun blir dratt mot Ky, og så har vi et klassisk trekantdrama gående og sakte, men sikkert gjennomgår også Cassia en slags oppvåkning hvor hun utvikler et mer kritisk syn på samfunnet hun vokser opp i.

Boka har blitt mottatt med storm av bloggere, både norske og utenlandske. Det kan jeg forstå. Den er renskåret, har et morsomt plott og en sympatisk hovedperson. Den har blitt kritisert for å være en rip-off av Hunger Games, og det er den absolutt, men jeg synes ikke det er negativt. Det er klart at store internasjonale suksesser får oppfølgere som rir på samme bølge. Bare se på Twilight – herregud – vi BAAAAADER jo i vampyrer etter det. Spørsmålet er bare om det som blir laget holder mål.

Ally Condie

Jeg synes mye i denne boka er bra, men jeg synes også at den fokuserer litt for mye på kjærlighetshistorien og møtene mellom Ky og Cassia og dette blir noe repetativt og kjedelig. Jeg skulle ønske handlingen i større grad trakk inn samfunnsperspektivet og lekte seg med det. For det er et (ikke nytt, men) godt filosofisk tankeeksperiment som ligger bak – sammenligningen mange gjør med 1984 er til å forstå. Å leve i en verden hvor lykken til enkeltindividet er så til de grader predisponert og kalkulert – fører det til faktisk lykke? Bør rettigheter knyttes opp mot individet eller det kollektive? Og hvordan opererer systemet med feil som oppstår?

Karakterene er sympatiske og Cassia er en fin hovedperson. Forfatteren lar utviklingen hennes komme gradvis på en overbevisende måte. Gutta er litt vel klisjefylte for min smak, men så er jo jeg vel over målgruppa i forhold til alder. Forfatteren gjør også et formgrep som jeg synes er spennende. Hun trekker inn klassisk engelsk lyrikk. Jeg har påpekt flere ganger før (f.eks. her og her) hvordan noen forfatteren, særlig amerikanske ungdomsbokforfattere, stuper ut i verdens kulturarv og forsyner seg (virker det som) helt tilfeldig av det som måtte passe – gjerne et dusin ulike referanser stablet oppå hverandre innenfor en og samme tekst. Det blir fort ganske smakløst, historieløst og småvulgært. Det er en form for intertekstualitet, men uten særlig fintfølelse eller refleksjon. Det kan være kult, men det kan bli helt feil også. I Matched bruker Allie Condie  lyrikk, og jeg synes hun gjør det på en måte som tilfører boka og handlingen et ekstra lag. Fra den gamle verden (altså vår verden) har myndighetene bare tillatt at det skal beholdes 100 av hver kunstart (100 dikt, 100 malerier osv). Bestemoren til Cassia har klart å beholde et dikt av Dylan Thomas, ikke av de 100, som Cassia får, og som blir viktig i hennes oppvåkning. Det er et dikt mange kjenner godt og jeg synes det gjorde seg godt inn i denne romanen:

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

(Dylan Thomas)

Jeg er litt i tvil om jeg skal fortsette på bok nummer to. Jeg synes det ble et litt for plaint kjærlighetsdrama og ønsker meg et mer mangfoldig plott. Men jeg regner jo med at Condie skal kjøre videre på flere plan i neste bok….så vi får se.

For romantiske tenåringshjerter så vil jeg tro denne boka går rett hjem. Filmrettighetene er for lengst solgt til Disney med Twilight-regissør David Slade. Ingen god kombinasjon, hvis du spør meg.

Andre som har blogget om boka: Siljes SkriblerierJulies BokbabbelGråbekkas bokblogg, Bokelskerinnen, Flukten fra virkeligheten, Lesekaninen, Moonstars bokverden, Marias bokverden, Cathrines,  Lesehesten fra Sørlandet, Books and Music

9 svar til “Matched – Ally Condie”

 1. Jeg er veldig enig med deg. Kjærlighetshistorien ga meg lite, men resten var interessant. Boken er ikke så mye en rip off av Hunger Games synes jeg, men Lois Lowrys The Giver derimot…

  Jeg er ikke overbevist om at jeg kommer til å lese bok nummer to. Mulig jeg kanskje låner den på biblioteket eller kjøper den på billigsalg en gang, men jeg er redd for at den blir en nedtur hvis fokuset videre blir på kjærlighetshistorien.

 2. Melusine sier:

  Veldig godt skrevet!
  Jeg synes også det er greit å være litt oppdatert på ungdomsbokfronten, spesielt siden jeg har en bokfrelst 16-åring. Men da jeg spurte henne om denne serien etter at hun hadde lest bøkene, sa hun at det var langt fra det beste hun hadde lest og anbefalte dem ikke. Da var det bedre jeg gjorde meg ferdig med Hungergames. Sa hun. Og jeg fulgte rådet.
  Generelt sett liker dystopier, og det at du skriver det ligger et godt filosofisk tankeeksperiment bak får meg til å tenke at jeg kanskje skal lese serien likevel. Men det får bli en annen gang, akkurat nå har jeg for mange bøker som er prioritert 🙂

 3. Marianne sier:

  Åhh – altfor godt skrevet! Jeg hadde bestemt meg for at denne boka ikke var noe for meg. Syns også den ble altfor «Hunger Game»-ish ut fra det jeg har lest og hørt. Men så kommer denne bokomtalen da Knirk! Jeg ble jo helt revet med 🙂 Helt til jeg leste Melusine sin kommentar og kom på hvorfor jeg ikke har anskaffet meg denne i utgangspunktet.. Ambivalent forhold indeed 😀 Jeg sitter nå her på gjerdet og dingler litt til, mistenker den havner i hus.. Til helga kanskje? 😉

 4. God anmeldelse. Jeg er helt enig med deg ift det du skriver om sanfunnsperspektivet- Jeg savnet også litt mer utdypende forklaring på hvorfor ting var blitt som de var.

 5. Takk for en fin, fin omtale, Lise 🙂

  Jeg har et romantisk tenåringshjerte godt plassert inn i en snart 30-år gammel kropp og lot kjærlighetens bølger føre meg alt for langt ut fra land *sukk* Hvem bryr seg om samfunnet så lenge helten og heltinnen får hverandre?! 😉 Nå skal det sies at jeg ikke ser på Matched som en ren dystopi, i min omtale av boken har jeg valgt å kalt det «en kjærlighetshistorie satt til et dystopisk samfunn. «. Så får vi se om forfatteren fortsetter på den stien eller om hun velger å utvide plottet noe mer i den andre boka.

 6. knirk sier:

  Jeg går og teller på knappene om jeg skal lese nummer to. Usikker.

 7. knirk sier:

  Anja; Lois Lowrys The Giver kjenner jeg ikke til. Hva er det?
  Jeg synes det er mye som ligner Hunger Games i hvordan verden er konstruert; både det dystopiske, men også hvordan Samfunnet kontrollerer sine beboere og begrenser deres frihet. Trekantdrama er det også begge steder, uten at det er så veldig unikt da. Selve storyen er ulik.

 8. […] Andre om boka:Bokelskerinnen, Flukten fra virkeligheten, Gråbrekka, Siljes skriblerier, Knirk […]

Post et svar