Abonner
Poster
Kommentarer

I am the Cheese av Robert Cormier er en klassiker fra 1977 adaptert til film i 1983. Den kom på norsk i 1993 med tittelen «Og katten tok en mus».

Det er en veldig spesiell bok, vi hadde den på pensum på Nbi i forbindelse med ungdomsromaner/identitet. Den kan vel egentlig plasseres i den sjangeren som på klingende norsk kalles ‘young adult’. Det er litt vanskelig å skrive hva boka handler om uten å spoile handlingen. Dette er en type bok man ikke burde lese om før man setter i gang. Ikke bakpå boka en gang. Man burde bare sette seg ned og begynne med helt blanke ark. Jeg kan si såpass at vi blir kjent med Adam, 14 år, som er ute og sykler. Han er på vei til Monument, Massachusetts , med en pakke til faren sin.  Samtidig møter vi Adam i en parallellhistorie. Han er på et sykehus? eller lignende hvor han snakker med en psykiater? og det blir tatt opp på bånd. Han forsøker å huske tilbake, han har hukommelsestap, men sakte men sikkert husker han mer og mer av sin egen historie, og på den måten kan han forsøksvis bygge en identitet, men samtidig forstår vi som lesere at han er på tynn tynn is, men vi forstår ikke hvorfor, annet enn at det sakte men sikkert kjennes iskaldt ut, og man forstår at dette blir fælt fælt fælt. Det står om forfatteren Robert Cormier på Wikipedia: «Robert Edmund Cormier (January 17, 1925 – November 2, 2000) was an American author, columnist and reporter, known for his deeply pessimistic, downbeat literature.» Nettopp.

Boka er en psykologisk thriller, og jeg har vel sjeldent lest en bok som er så mesterlig bygget opp. Den treffer mitt i magen, og gir hjernen noe å arbeide med, og ikke minst overrasker den på måter jeg aldri har lest tidligere. Den kan leses som en handlingsmettet thriller, men også på et dypere plan hvor den handler om å vokse opp; følelsen av eksistensiell ensomhet, uro og kampen om å forstå hvem man egentlig er. Boka er ganske krevende og spesiell (ikke når det gjelder lengde eller språk, men fordi man beveger seg hele tiden i uvisse), men innfrir fullstendig for ungdom og voksne som liker en utfordring.

Eli kaller det en knock-out av en bok. Og det er vel nettopp det det er.

4 svar til “I am the Cheese – Robert Cormier”

  1. Marianne sier:

    Takk for utrolig fristende bokomtale! Boka er nå behørlig notert!

  2. Désirée sier:

    Wow, denne boken virket utrolig bra – ditt innlegg om den fikk meg til å ville lese den.

    At boken også er adaptert til film gir fine muligheter i forhold til litteraturformidling overfor mine lesere i biblioteket der jeg jobber : )

  3. […] har hatt flere veldig gode leseropplevelser, og har lyst til å nevne I am the Cheese av Robert Cormier, Among Others av Jo Walton, Fuck off I love you av Lars Mæhle, Alfred & Emily […]

  4. […] husker følelsen av den dag i dag. Og katten tok en mus av Robert Cormier (som Knirk har skrevet om her), Jeg savner deg, jeg savner deg av Peter Pohl og Kinna Gieth, Janne, min venn og Vi kaller ham […]

Post et svar