Abonner
Poster
Kommentarer

De beste i 2012

På tide med en liten oppsummering. I 2012 leste jeg mye. 60 bøker som er omtalt her på bloggen, samt sikkert mellom 10-20 titler som har vært pensumlitteratur og som ikke jeg har skrevet om. Skikkelig leseår med andre ord. Litt statistikk er moro:

Av 60 bøker er 30 skrevet av kvinner. Tilfeldigvis veldig jevnt kan man si.

Av 60 bøker er 25 skrevet av norske forfattere. Kanskje litt flere enn jeg hadde trodd, men det kommer nok delvis av at jeg var med på Elisabeth sin fantastiske samlesning av norsk fantasy.

Av 60 bøker kan 17 klassifiseres som fantasylitteratur. Det er av og til vanskelig å skille fantasy fra andre sjangre, spesielt innafor ungdomslitteraturen.

Av 60 bøker er 17 ungdomsromaner, evt. young adult.

Av 60 bøker er 59 skjønnlitterære romaner. Altså ikke faglitteratur (annet en som sagt pensum som ikke er nevnt), ikke lyrikk, ikke noveller.

Av 60 bøker er 25 lest på engelsk, og en på svensk. Her har jeg en litt dårlig samvittighet fordi jeg har som mål å lese mer svensk og dansk litteratur på originalspråket.

Så får vi plukke fram noen høydepunkt fra året som gikk. Klikk på tittelen for å lese omtalene jeg har skrevet.

Kristine Tofte: Song for Eirabu. Norsk fantasy. Måten Tofte klarer å sluke all distanse mellom språket og den virkeligheten hun beskriver er fascinerende. Det er ekstremt nært og ingen ord er overflødige.

Per Petterson: Jeg nekter. Petterson skriver helt inn i hjerterota. Tittelen er den beste noensinne. Språket er helt utafor alle støvleskaft.

J.K. Rowling: The Casual Vacancy. Den siste boka jeg leste var også en av de beste. Den starter som en slags satirisk iscenesettelse av byen, men så griper den leseren mer og mer ektefølt samtidig som den utvikler seg til en politisk roman med en sterk sosial vinkling. Jeg er stor beundrer av varmen og medmenneskeligheten som hele tiden ligger i bunnen av fortellingen.

Suzanne Collins: Hunger Games – trilogien. Jeg har virkelig engasjert meg når det gjelder Hunger Games og har brukt bloggen min til å reflektere underveis i lesningen. Da jeg leste første bok var jeg ikke overbevist. Heller ikke etter å ha lest nummer to. Det var først da jeg var i mål med bok nummer tre at jeg landet med tommelen opp og et bredt glis rundt munnen. Den siste boka gjør Hunger Games til en intelligent og politisk trilogi, og det gjør at bøkene blir noe mer enn underholdning, og akkurat i dette tilfellet mener jeg det var nødvendig for bøkenes kvalitet og dermed eksistens.

Jeg har hatt andre veldig gode leseropplevelser, og har lyst til å nevne I am the Cheese av Robert Cormier, Among Others av Jo Walton, Fuck off I love you av Lars Mæhle, Alfred & Emily av Doris Lessing, Villheks av Lene Kaaberbøl, Daggerspell av Katharine Kerr, Tilfeldigvis av Fretheim & Vada, The Sense of an ending av Julian Barnes og Litterær salong av Brit Bildøen.

Og nedturer? Ja, det har vært noen, og da kan jeg kort nevne Unless av Carol Shields, Sweet Tooth av Ian Mc Ewan, Fifty Shades of Grey av EL James, The Marriage Plot av Jeffrey Eeugenides, Jotnens hjemkomst av Andreas Bull-Hansen, The Way of Kings av Brandon Sanderson og Alle sjelers natt av Deborah Harkness.
Så får jeg påpeke at flere av disse bøkene er godt skrevet, men det er min opplevelse av å lese som står i fokus for omtalen.

Godt nyttår alle sammen!

13 svar til “De beste i 2012”

 1. beroene sier:

  Fin oppsummering!
  Eg ser me er uenige når det gjeld Petterson, og at me er enige om Hunger Games.

  Ha eit flott leseår i 2013!

 2. Melusine sier:

  Fin oppsummering, ja, og det må sies å være et godt leseår!
  Jeg hadde håpet at «Song for Eirabu» lå under juletreet, men jeg innser at skal jeg skaffe meg bøker blir jeg nødt til å gjøre det selv. «The Casual Vacancy» har jeg også vært usikker på, og det har nok vært årsaken til at den ikke har blitt satt opp på leselisten. Den havnet sporenstreks der etter at jeg leste omtalen din, og nå ser jeg frem til å lese den.

  Ønsker deg et godt leseår i 2013 🙂

 3. Désirée sier:

  Veldig interessant å lese innlegget ditt – for et godt leseår!! Alltid inspirerende å følge bloggen din – ser fram til fortsettelsen : )

  Riktig godt nytt år : )

 4. Groskro sier:

  Fin oppsummering Lise og jeg er glad for din omtale av Fifty Shades…, den hoppet jeg over.

  Ha et riktig godt nytt år – gleder meg til vi sees i januar!

  Gro 🙂

 5. knirk sier:

  Berit – greit å være uenig om noe og enig i andre ting. :o)

  Melusine – Skaffe selv helt klart. Julenissen skal man ikke stole på.

  Dez – Godt nyttår til deg også!

  Gro – gleder meg til å se deg – Fifty Shades er bare tull ja.

 6. Marianne sier:

  Veldig enig med deg når det gjelder Kristine Tofte’s fantasy og Hunger-Games serien. Sisteboka gjorde susen og satte serien som noe mer enn lett underholdning. Leste serien ifjor så den kom ikke på 2012 lista, men der hadde den definitivt havnet under Årets YA 🙂 Noterte tidligere I Am The Cheese etter anbefaling fra deg. Den ligger nå så fint på planen for februar! Ser fram å følge deg inn i 2013 og ønsker deg et godt leseår!

 7. Jeg liker oppsummeringen din, Lise 🙂 I år skal jeg lese Vargtid ferdig, den måtte bare legges til side, boken fortjener å bli lest mer eller mindre sammenhengende og det hadde jeg ikke anledning til i «julestria» fant jeg ut av. Selv har jeg akkurat skrevet en fjollete post om mine favoritter i 2012.

 8. Aina sier:

  Fin oppsummering med fleire tips om bøker som eg kanskje bør kikke nærare på. Fantasy er ikkje heilt min sjanger men Brit Bildøen si bok Litterær salong skal eg sjå etter allereie i dag. Imponert over mengda bøker du klarar å fortære i løpet av eit år! Godt nytt bokår:-)

 9. Ingalill sier:

  Godt Nyttår til deg Knirk, (bare ei lite uke forsinket)
  Av de bøkene du framhever er det YAY over hele linja, lest eller planlagt lest
  , bortsett fra Petterson der jeg fremdeles, fordomsfullt, hevder NAY
  og nekter. Kanskje ikke for alltid, men ihvertfall i overskuelig framtid, selv om utsagn som – språk over alle støvelskaft – gjør meg nysgjerrig.

 10. […] « De beste i 2012 […]

 11. knirk sier:

  He he – hold på fordommene Ingalill! Godt nyttår til deg og hunden(e) også.

 12. bjorgmi sier:

  Eg måtte trykke meg inn på omtalen din av The Marriage Plot nå. Eg forstår jo ikkje korleis det går an å ikkje like denne, ho var eit av høgdepunkta i mitt leseår. The Sense of an Ending er ein annan av dei gode lesaropplevingane mine og, frå 2012. Og når det gjeld Jeg nekter, er eg sjølvsagt heilt einig med deg!

 13. knirk sier:

  Ha ha, Bjørg – det er morsomt at man opplever bøker ulikt. The Marriage Plot funka bare ikke for meg rett og slett.

Post et svar