Abonner
Poster
Kommentarer

Hjem med Karen Blixen

Karen Blixen sitt hjem, Rungsted Lund

Det finnes steder og personer i ens liv som alltid har vært der.
Jeg har på en måte vokst opp med Karen Blixen. Mormor fortalte og foreleste om henne, og moren min snakket om alle bøkene. For litt siden fant jeg igjen et av brevene som min oldefar fikk av henne. “Tak for Deres venlige, smuke brev”, står det – et kort brev som ender med en invitasjon til Rungsted Lund, hjemmet hennes i Danmark. Brevet er datert juli 1955. Oldefar var doktor på Lillehammer, og jeg vet ikke helt hvordan den brevvekslingen startet, og hvor lenge den varte. Ikke lenge tror jeg. Han var aldri og besøkte henne, så vidt meg bekjent.

Som en tråd i en vev, har Karen Blixen vært en del av det jeg har fått med meg hjemmefra – en slags selvfølge i en stor verden hvor man skal lære å orientere seg.

Knirk på trappa til Karen Blixen Museet

Jeg har vært i hennes hjem på Rungsted Lund flere ganger, og senest nå i sommer. Det er på en måte et av de fineste stedene jeg vet om…sånn i hele verden egentlig. I dag er det et museum, ikke stort, med den søteste kafè du kan tenke deg, en fotoutstilling, en boksamling og et stille rom hvor du kan sitte å høre på Karen Blixens hese stemme, fortelle historier. En gang i timen, slipper de folk inn til resten av huset – der får du se rommene som de var i hennes tid, puste inn stemningen og leve deg videre inn i Blixen sitt liv: Borgelige barnedager på Rungsted Lund, årene på egen kaffeplantasje i Afrika, livet tilbake i Danmark hvor hun debuterte som forfatter nesten 50 år gammel,  og de siste årene hvor hun bokstavelig talt smuldret bort, pga. medisiner hun hadde fått for syfilis mange år tidligere. Alle rommene har friske blomster overalt, slik det var da Blixen levde der.

Hun var opptatt av blomster og av fugler. Hagen og parken er det fineste ved Karen Blixen Museet, og hele opplevelsen er egentlig sentrert rundt graven hennes som ligger under et enormt bøketre øverst i parken. Et mer stemningsfullt sted skal man lete lenge etter. Å stå der i duskregn og ta inn lukter og stemninger er ganske så spesielt.

Karen Blixen sin skrivemaskin

Så – alle bokmennesker der ute – er du i Danmark så anbefaler jeg deg å besøke Karen Blixen museet. Og man trenger ikke å ha lest bøkene hennes! Jeg har nemlig ikke gjort det selv, før nå, i sommer. Eller…jeg har lest Den Afrikanske Farm for lenge lenge siden. Og jeg har nok lest litt i bøkene hennes, her og der, men jeg synes at noen av bøkene hennes virker ganske krevende å lese. I sommer leste jeg Syv Fantastiske Fortellinger, utgitt under pseudonymet Isak Dinesen. Det er debuten hennes fra 1934. Blixen sier selv  at hun solgte sjelen sin til djevelen i bytte mot å evnen til å fortelle historier. Og det er virkelig fantastiske fortellinger hun gir oss. Kan hende jeg skriver om boka senere en gang. Ved siden av Den Afrikanske Farm, er hun kanskje mest kjent for Babettes Gæstebud. Den har jeg til gode å lese. Hun skrev ikke så mange bøker, åtte tror jeg?

I år regnet det da jeg sto ved Karen Blixen sin grav. Det var spesielt å være akkurat der i år. Rart. Mormor er borte, moren min er borte. Det går en tråd. Fra den graven, til meg, til de som var, og til andre som har vært der. Det er litt trist, men mest er det fint.

Så gjenstår det for meg å besøke Karen Blixen museet i Kenya. Og så et gjensyn med Meryl Streep og Robert Redford i Out of Africa – jeg har akkurat kjøpt den, og har ikke sett den siden den kom i 1985.

(alle bilder private og tatt på Karen Blixen Museet, Rungsted Lund)

11 svar til “Hjem med Karen Blixen”

 1. Janicke sier:

  For en fin bloggpost! Jeg tar oppfordringen, et besøk til Danmark til våren skal bli! Og du kan glede deg til å møte henne i Kenya, det er et nydelig sted. Jeg ble overrasket over hvor berørt jeg førte meg da jeg var der, tårer i øynene og en sterk følelse av både sorg og takknemlighet over alt hun har opplevd og delt med oss.

 2. Clementine sier:

  Nydelig innlegg 🙂

  -Fikk veldig lyst å reise til Karen Blixen Museet! Absolutt elsker Den Afrikanske Farmen og Babettes Gjestebud.

 3. Mette Guderud sier:

  Kjære Lise
  Har nettopp lest innlegget om Karen Blixen og Rungstedlund i bloggen din og ble både rørt og glad av å tenke på deg akkurat der under det treet. Jeg har lest og lest bøker og brev både av og om Karen Blixen, noen flere ganger og finner alltid noe jeg ikke oppdaget forrige gang.
  Og så har jeg som deg vært så heldig å få ha både Lise og Kari som guider og venner i det Blixenske univers.
  Rart og godt å lese at «tråden» fortsetter 🙂

  Mette

 4. knirk sier:

  Hei Mette – så veldig hyggelig å høre fra deg her. Det er fint for du er jo også en del av den veven. Håper vi ses i virkeligheten en dag. Det hadde jeg likt.

 5. drengen sier:

  Åh, for en nydelig post!
  Jeg har lest Babettes gjestebud og storkoste meg. Skulle ha lest flere av Blixen, «den afrikanske farmen» og «syv fantastiske fortellinger» står urørt i bokhyllen.
  Tur til Danmark skal stå på ønskelisten for neste år, med besøk til Rungstedlund!

 6. knirk sier:

  Alle nevner Babettes Gæstebud. Jeg må lese den kjenner jeg.

 7. Akeleiedamen sier:

  Karen Blixen, here I come. Jeg var hekta på «Matador» i sommer (NRK) En av mine heltinner der leste «7 fantastiske fortellinger.» Tror det må bli den første jeg skal lese av henne. Fint fortalt om stedet og tilhørigheten du har til det.

 8. Takk for et interessant og fint innlegg!

 9. Melusine sier:

  Hvilken spennende historie du har å fortelle om ditt forhold til Karen Blixen!
  Karen Blixen museet skal definitivt besøkes når jeg en gang kommer meg til Danmark, men Meryl Streep og Robert Redford i Out of Africa kan jeg heldigvis oppleve når som helst 🙂

 10. […] Blixen: Syv fantastiske fortellinger. I sommer var jeg på Blixen museet, et av mine favorittsteder på denne jord. I tiden etter leste jeg Syv Fantastiske Fortellinger og […]

 11. […] også. Det første jeg tenker på i så måte er Karen Blixen  og alle besøkene vi har hatt på Rungsted Lund. Men også hun som satt i tårnet og skrev Jammers Minde. Jeg må sjekke hva hun het. Vent litt. […]

Post et svar